Lakeuden Eräpartio ry


Partiolippukunta tytöille ja pojille - lapsille, nuorille ja aikuisille.


Lakeuden Eräpartion historia

Lippukunta perustettiin vuonna 2007, jolloin partioliike juhli 100-vuotista taivaltaan. Perustava kokous pidettiin muistelemispäivänä 22.2. jolloin partioliikkeen perustaja Lordi Robert Baden-Powell of Gilwell ja vaimonsa Lady Olave ovat syntyneet. Lippukuntamme viettää siis vuosittain muistelemispäivää ja syntymäpäiviään samaan aikaan. Ajatus lippukunnan perustamisesta lähti liikkeelle tarpeesta saada Seinäjoelle selkeä yhteislippukunta tytöille ja pojille. Seinäjoella oli nimittäin tuohon aikaan väkilukuun suhteutettuna vähän partiolaisia ja partiolippukuntia.

Lippukunnan perustajajäsenet: Lippukunnan perustaminen oli Minna "Missu" Salmenoksa-Sarkkisen Ko-Gi-projekti eli Kolmiapila-Gilwell kurssiin kuuluva toimintaosan projekti. Minnan kokoamaan projektiryhmään kuuluivat Leena "Leksa" Lähdesmäki ja Anna "Anne" Peltola. Leenan ansiosta mukaan saatiin vielä Arvo "Urkki" Mäkinen. Perustavassa kokoouksessa 22.2.2007 Seinäjoen Nuorisokeskuksessa oli heidän lisäkseen vielä Sauli Sikkillä, Veli-Pekka Naumanen ja Sanna Tarhasaari. Monista nimiehdotuksista nimeksi valittiin Lakeuden Eräpartio, sillä nimen haluttiin selvästi viestittävän siitä, että kyseessä on partiolippukunta. Nimestä haluttiin myös käyvän ilmi lippukunnan kotiseutu. Seinäjoen tulevat kuntaliitokset otettiin myös huomioon valitsemalla nimeksi Lakeuden, sillä Seinäjoki sijaitsee nimen omaan Etelä-Pohjanmaan lakeuksilla.

Toiminta on lähtenyt käyntiin sudenpentutoiminnasta. Aluksi lippukunnassa toimivat poikien lauma Kotkanpojat ja tyttöjen lauma Laulujoutsenet. Kotkanpojat suorittivat vielä vanhan sudenpentuohjelman, mutta lippukuntamme toimi uuden ohjelman testilippukuntana ja Laulujoutsenet testasivat uutta ohjelmaa. Kun ensimmäiset sudenpennut eli poikalauma Kotkanpojat kasvoivat seikkailijoiksi syksyllä 2008, lippukunnassa alkoi toimia poikien seikkailijajoukkue Kotkat. Samaan aikaan aloitti myös tyttöjen seikkailijavartio Ilvekset. Poikalauma Ketut toimi aktiivisesti vuosina 2008-2010, mutta yhdistyi Laulujoutsenet tyttölauman kanssa syksyllä 2010, kun ensimmäiset uuden sudenpentuohjelman suorittaneet sudenpennut siirtyivät seikkailijoiksi. Syksyllä 2009 aloitti toimintansa sekalauma Liito-oravat. Syksyllä 2010 uudesta seikkailijaryhmästä tuli Pöllöt, Ketut ja Laulujoutsenet ottivat yhdistymisen myötä nimekseen Norpat ja aivan uutena ryhmänä aloitti Karhunpennut. Vanhoina ryhminä jatkoivat Liito-oravat ja Kotkat.

Lippukunnanjohtajat:

Perustamiskokouksesta 22.2.2007 vuoden 2009 loppuun toimi lippukunnanjohtajana Leena "Leksa" Lähdesmäki.

Vuoden 2010 alusta lippukunnanjohtajana on toiminut Minna "Missu" Salmenoksa-Sarkkinen.

 

Lakeuden Eräpartion tunnukset: lippu ja huivi

Lippukunnan tunnusten suunnittelemiseksi järjestettiin suunnittelukilpailu yhteistyössä Jurvan Käsi- ja taideteollisen oppilaitoksen kanssa. Heraldiikka-kurssiin liittyen opiskelijat antoivat omat ehdotuksensa lippukunnan lipusta, huivimerkistä ja huudosta. Hallitus valitsi jatkotyöstöön kaksi ehdotusta työnimillä "Joki" suunnittelijana XX XX ja "Lato" suunnittelijana Tapio Gröndal. Lopullisesti jatkotyöstöön otettiin Tapio Gröndahlin Lato-ehdotus, jossa heraldiset elementit olivat hyivn otettu huomioon. Vihreä-keltainen väri päätettiin muuttaa Seinäjoen vaakunan väreihin eli sininen ja hopea, joka kankaissa laitetaan monesti valkoiseksi. Huudoista palkittiin Komiat lakiat-huudon suunnitellut opiskelijatyttö XX ja Erä, erä, erä-huudon suunnitellut Urkki.

Merkittäviä tapahtumia

Eräpartion ensimmäinen lippukuntaleiri 100-vuotisjuhlavuoden merkeissä järjestettiin kesällä pvm 2007 Seinäjoen kaupungin Isosaaressa.Leirille osallistui XX sudenpentua ja X johtajaa ja leiriläiset pääsivät mediaan mm television alueuutisiin ja Ilkka-sanomalehteen.

Pohjanmaan Partiolaisten ensimmäiselle piirileirille Kari -08 -leirille osallistui Eräpartiosta XX sudenpentua ja X johtajaa. Leiri järjestettiin missä ja ajankohta... Eräpartio muodosti yhteisen savun minkä lpk:n kanssa...

Lippukunta järjesti koulukampanjan Marttilan koulussa ja pääsi valtakunnan uutislähetykseen...

Vuonna 2009 aloitettiin Lakeus-leiriyhteistyö Lakeuden lippukuntien kesken. Eräpartion kutsuun yhteisleiristä tarttuivat Lakeuden Vartijat Jalasjärveltä ja Lakeus Vesillä 2009 -leiri järjestettiin Etelä-Pohjanmaan Partiolaisten omistamassa Selkäsaari-partiosaaressa Ähtärin Perännejärvellä.

Ensimmäinen lippukunnan anoma ja saama ansiomerkki oli Leena Lähdesmäelle anottu Pohjanmaan Partiolaiset piirin hopeinen ansiomitali, joka luovutettiin Leksalle muistelemispäivänä 2010.

Ensimmäiset Ko-Gi-nappulat saatiin vihdoin Lakeus II Välke -kesäleirillä, kun Minna sai projektinsa päätökseen rykäisemällä Ko-Gi-raporttinsa valmiiksi.